SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE DALE ROK ZA ZATVARANJE SVIH TRANSAKCIJA SA SBERBANKOM

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE DALE ROK ZA ZATVARANJE SVIH TRANSAKCIJA SA SBERBANKOM

13 априла, 2022 0 By aleksandra

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da izdaje opštu dozvolu kojom se do ponoći 12. jula odobrava zatvaranje transakcija koje uključuju ogranke Sberbanke iz Kazahstana i Sberbank Europe.

Obaveza zatvaranja transkacija odnosi se i na entitete koje posluju  sa podružnicama ovih banaka, kao i na pravna lica koja su u njihovom većinskom vlasništvu, navodi se u saopštenju koje je objavila Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija. (OFAC)

Dozvola se ne odnosi na transakcije sa fizičkim i pravnim licima ili finansijskim institucijama kojima su već uvedene sankcije.

U proteklih nedjelju dana i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su Rusiji uvele nove sankcije kao odgovor na sukobe u Ukrajini. Novim sankcijama koje je SAD uveo pogođene su i ruske banke Sberbank i Alfabank koje je OFAC dodao na listu „blokiranih“ osoba i preduzeća.

Sberbank Srbija je od marta ove godine, nekoliko dana nakon ruskog napada na Ukrajinu, prešla u vlasništvo AIK Banke. Kupovina je započeta pre sukoba, ali je tek u martu AIK Banka dobila saglasnost Narodne banke Srbije (NBS).

Izvor:novaekonomija/Foto:meta

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli