Požari u Grčkoj: „Suočavamo se sa biblijskom katastrofom”

Požari u Grčkoj: „Suočavamo se sa biblijskom katastrofom”

13 августа, 2024 Off By aleksandra

Foto: AP/Aggelos Barai

U požarima koji su zahvatili Grčku od nedelje poginula je jedna osoba, a grčke vlasti nastavile su i danas da evakuišu pojedina područja u atinskoj oblasti. Požar je izbio u nedelju u blizini Varnavasa, oko 35 kilometara severno od Atine. Angažovano je više od 700 vatrogasaca, 199 vozila i 35 aviona sa vodenim bombama

Grčke vlasti nastavile su da evakuišu pojedina područja koja pripadaju atinskoj oblasti zbog katastrofalnog požara u kojem je najmanje jedna osoba poginula, prenosi FoNet.

Nadležni su, kako javlja Rojters, pozvali na evakuaciju i stanovnike mesta Nea Makri koje pripada području atinske prigradske oblasti Maraton. Ugljenisano telo jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je žena, pronađeno je u jednoj zgradi oko osam kilometara severoistočno od grčke prestonice.

foto Foto: AP/Michael Varaklas

Grčka vlada pozvala je ostale članice Evropske unije da joj pomognu u gašenju požara, koji preti da zahvati stambene blokove, škole i poslovne prostore.

Požar je izbio u nedelju u blizini Varnavasa, oko 35 kilometara severno od Atine. Angažovano je više od 700 vatrogasaca, 199 vozila i 35 aviona sa vodenim bombama, preneo je grčki javni servis ERT, navodeći da se najmanje šest zemalja uključilo u spasilačke operacije, uključujući Francusku, Italiju, Češku, Srbiju, Rumuniju i Tursku.

Podstaknuta olujnim vetrom, vatra je u ponedeljak iz šumovitog i brdovitog područja prešla u predgrađa, zagušivši grad dimom i pepelom i izazvavši paniku u četvrtima koje decenijama nisu videle takvu vatrenu stihiju blizu prestonice.

Uzrok šumskog požara još nije utvrđen.

„Spaljen i drevni Maraton”

„Ceo naš grad je zahvaćen plamenom i prolazi kroz teška vremena“, kaže Sterjos Cirkas, gradonačelnik drevnog Maratona, prenosi BBC na srpskom.

Foto: AP/Michael Varaklas

Sedam hiljada ljudi iz grada premešteno je na sigurno dok se požar širi ka Atini, nešto više od 40 kilometara jugoistočno.

Najmanje dve bolnice su evakuisane u gradu, a mnoge zidane kuće su izgorele u plamenu.

„Suočavamo se sa biblijskom katastrofom“, rekao je Cirkas za grčki televizijski kanal Skaj.

Nikolaos Lavranos, predsednik Panhelenske federacije vatrogasnih službi, rekao je da vatrogasci iz istočne Makedonije, Peloponeza i centralne Grčke stižu od zore, prenosi list To Vima.

„Vatra se nekontrolisano širi i to vrlo agresivno. Stalno menja pravac i stvara nam velike probleme, i na tlu i iz vazduha“, rekao je Lavranos.

U Grčkoj su ovog leta jun i jul bili najtopliji od kada postoje merenja.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis skratio je odmor i u nedelju se vratio u Atinu kako bi se bavio krizom.

Izvor: FoNet, BBC

izvor vreme.com

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli