Potpisan ugovor o nastavku izgradnje aerodroma ,,Konstantin Veliki“

Potpisan ugovor o nastavku izgradnje aerodroma ,,Konstantin Veliki“

11 октобра, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Na aerodromu ,,Konstantin Veliki“ u Nišu danas je potpisan Memorandum o razumevanju o implementaciji projekta o izgradnji i modernizaciji aerodroma između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineske kompanije „China Shandong International“.
Dokument podrazumeva saradnju na nastavku izgradnje pristanišne zgrade niškog aerodroma, odnosno rušenje stare zgrade i izgradnju nove sa izvođenjem radova i opremanjem, rekonstrukciju postojeće poletno-sletne staze, proširenje platforme i servisne saobraćajnice, izgradnju novog kontrolnog tornja, izgradnju rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje, izgradnju zaštitnog pojasa poletno-sletne staze, kao i izgradnju hangara za servis aviona.

Sporazum su potpisali Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije i glavni inženjer u kompaniji „China Shandong International“ Džang Đijenčao, u prisustvu ministarke državne uprave i lokalne samouprave Jelene Žarić Kovačević, ambasadora Kine u Srbiji Li Minga, gradonačelnika Niša Dragoslava Pavlovića i v.d. direktora „Aerodromi Srbija“ Mihajla Zdravkovića.
Prema rečima ministra Vesića u ovoj fazi biće uloženo više od 140 miliona evra, čime će niški aerodrom postati potpuno funkcionalan. Ministar je podsetio da je već uloženo više od 30 miliona evra u izgradnju odlaznog terminala i da se to pokazalo veoma značajnim jer je Niš dobio savremen aerodrom, onakav kakav zaslužuje i koji će biti od ogromnog značaja i kada je razvoj saobraćaja i privrede ovog dela Srbije, kao i za razvoj turizma.


Ministar Vesić je naglasio da veruje da je budućnost Niša ne samo putnički, već i kargo saobraćaj.
„To je veoma važno i sada ćemo moći da razvijamo i tu vrstu saobraćaja jer imamo više mesta za parkiranje kamiona i aviona”, rekao je Vesić i dodao da je 2012. godine na niškom aerodromu bilo 27.426 putnika, dok je 2023. godine bilo 448.312 putnika.
„Ako želimo da ovde dođu i loukost kompanije, a ‘Er Srbija’ će početi sa još jednim komercijalnim letom iz Niša veoma brzo, očekujemo da ćemo onda imati šta da ponudimo drugim kompanijama i biće još više letova iz Niša”, rekao je Vesić.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević istakla je da je potpisani memorandum veoma važan za budućnost koja čeka i aerodrom „Konstantin Veliki” i Grad Niš, ka kojem kao regionalnom centru stremi oko dva miliona ljudi sa jugoistoka Srbije, te da predstavlja novo poglavlje u razvoju i daljoj modernizaciji aerodroma.


Ona je istakla da su za zemlju i svaku lokalnu samoupravu nove saobraćajnice kičma razvoja i napretka, te da je upravo ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu najvažnije jer dovodi investicije, nova radna mesta i veće plate. „Ovaj događaj ne ilustruje samo dobre odnose Srbije i Kine, već predstavlja mogućnost da izrazimo zahvalnost na pruženoj ruci, pomoći i saradnji sa Kinom”, rekla je ministrka Žarić Kovačević.
Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je da današnje potpisivanje memoranduma pokazuje koliko poverenje Vlada Srbije ima u kineske kompanije i dokaz je čeličnog prijateljstva dve zemlje. „Kada se završi projekat modernizacije ovog aerodroma broj putnika će se znatno uvećati”, dodao je ambasador i izrazio očekivanje da će svi radovi biti završeni 2027. godine.
„Niš je važan grad, najveći u ovom delu Srbije i postaje sve važnije putničko i kargo čvorište. Svedoci smo da i sve više kineskih turista posećuje Niš. Niški univerzitet je postao deo porodice Instituta ‘Konfucije’, što će doprineti daljem razvoju našeg prijateljstva i sve bogatijom saradnjom sa Gradom Nišom”, naveo je ambasador Li.
Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović rekao je da je projekat izgradnje aerodroma „Konstantin Veliki” jedan od najvećih i najvažnijih državnih projekata u gradu i da smo svedoci bitnih inovacija i ogromnih investicija koje savremeni Niš vode putem prestižnih urbanih destinacija.
,,Grad poznat kao kapija Istoka i Zapada, čvorište najvećih puteva na Balkanu, grad sa vazdušnom lukom koja ga može povezati sa bilo kojom tačkom na kugli zemaljskoj, dobija aerodromski kompleks kakav možete videti u najvećim evropskim metropolama.
Moderna zgrada terminala, sa fri šop prostorom, rent-a-kar agencijama, biznis klubom, VIP delom i svom pratećom opremom, predstavlja visoko luksuzan i eksluzivan objekat kakav imaju savremeni urbani centri. Niš postaje privlačan poslovni i turistički grad, sve povoljniji i poželjniji ambijent za život, uživanje i investiranje“, rekao je Pavlović.
,,U to ime veliku zahvalnost dugujemo državi, Predsedniku, Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture i kineskom prijatelju, kompaniji Šandong. Ovakvi projekti iziskuju ogromna sredstva, koja prevazilaze mogućnosti jednoga grada. A bez velikih prijatelja, nema velike budućnosti“, poručio je Gradonačelnik Niša.
Nakon potpisivanja memoranduma direktor “Aerodromi Srbije” Mihajlo Zdravković je zvanicama predstavio lokacije na kojima će početi novi projekti izgradnje.

Izvor: Grad Niš

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli