
Češka gastronomija – ukus tradicije koji spaja narode
22 октобра, 2025izvor Energy press
Kada govorimo o češkom kulturnom nasleđu u Srbiji, neizostavan deo te priče jeste – gastronomija. Hrana je oduvek bila više od potrebe; ona je izraz identiteta, sećanja i pripadnosti. Češka zajednica, koja se u Srbiji naselila još u 19. veku, sa sobom je donela ne samo znanje i radnu etiku, već i bogatu kulinarsku tradiciju, koja se u pojedinim krajevima i danas čuva sa posebnim poštovanjem.

Tradicija ukusa – između jednostavnosti i raskoši
Češka kuhinja je poznata po svojoj jednostavnosti, ali i obilju ukusa koji nastaju kombinacijom mesa, povrća, knedli i raznih sosova. U središtu svakog obroka nalazi se domaća, topla hrana, često spremljena po receptima koji su prenošeni sa kolena na koleno.
Osnovu čine jela od svinjetine, govedine i živine, dok je nezaobilazna pratnja svakoj trpezi – knedla (češki knedlík). U češkoj zajednici u Srbiji, naročito u Banatu i Nišu, i danas se mogu pronaći domaćice koje pripremaju houskové knedlíky (kvasne knedle od belog hleba) i bramborové knedlíky (knedle od krompira), koje se služe uz gulaš ili pečenje.
Jela koja su preživela vreme
Među jelima koja su se najduže zadržala u češkoj zajednici u Srbiji izdvajaju se:

Svíčková na smetaně – goveđi file u bogatom sosu od povrća, pavlake i limuna, jedno od najpoznatijih nacionalnih jela Češke. U zajednicama potomaka Čeha u Srbiji, ovo jelo se često sprema za svečane prilike.

Vepřo-knedlo-zelo – pečena svinjetina sa knedlama i kiselim kupusom, simbol tradicionalnog češkog nedeljnog ručka.

Bramboračka – gusti krompir čorba sa povrćem i suvim pečurkama, tipična za zimske dane.

Koláče – mirisne pite i kolači sa džemom od šljiva, maka, oraha ili sira, koji se i danas pripremaju u domaćinstvima čeških porodica u Srbiji.

Palačinke i buchty – mekano, slatko pecivo punjeno voćem, koje su domaćice često pravile za praznike ili crkvene svečanosti.

