BOGATA PRAZNIČNA TRPEZA – Šta spremiti na BADNJI DAN, a šta za božićni ručak (posno i mrsno)
5 јануара, 2022Izvor Telegraf.rs
Božić je vreme kada je na trpezi sve dozvoljeno, mada običaji nalažu da se obavezno umesi česnica i ispeče pečenica. Tu su još i tradicionalne pihtije, razne sarme i kolači, torta, rakija… Prethodi mu Badnje veče, kruna četrdesetodnevnog posta, sa nešto skomnijom trpezom, ali ipak svečanom. Evo nekoliko inspiracija…
- Posne sarme u bundevi
Sastojci: bundeva srednje veličine, glavica kiselog kupusa, 200 g pirinča, 3-4 kašike ulja, glavica luka, 2 šargarepe, 2 crvene paprika, veza peršuna, 2 kašike paradajz pirea, so, biber.
Priprema: Na vrelom ulju propržite seckani luk i pirinač, dodajte rendanu šargarepu, prelijte s malo vode i, kada tečnost provri, dinstajte pet minuta. Dodajte paprike isečene na kockice, seckani peršun, posolite, pobiberite i sklonite sa strane. Ovom masom punite listove kiselog kupusa, uvijajte sarme i ređajte ih na tanjir. Bundevi odstranite vrh, izdubite je i sav sadržaj sačuvajte za neku drugu priliku, a bundevu napunite pripremljenim sarmama. Paradajz pire rastvorite u vodi i sipajte preko sarmi. Napunjenu bundevu premestite u pleh i pecite tri-četiri sata na 180 stepeni.
2. Punjene pastrmke sa pomorandžom
Sastojci: dve veće pastrmke, 1 kg krompira, 300 g šargarepe, 250 g graška, 2-3 manje glavice crnog luka, 2 čena belog luka, veza peršuna, 3-4 kašike ulja, začini po ukusu: majčina dušica, bosiljka, majoran, nana, ruzmarin, biber, so, pomorandža.
Priprema: Krompir i crni luk isecite na kockice, šargarepu na tanke kolutove, dodajte (smrznuti) grašak, seckani beli luk i peršun, začinite, pobiberite i posolite, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Ribe malo posolite, a zatim ih napunite pripremljenim filom. Poređajte ih u posudu za pečenje, prelijte uljem, preko ribe rasporedite ostatak fila i kolutove pomorandže i sve prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 60 minuta na 180 stepeni, a desetak minuta pred kraj pečenja uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i zapecite da riba i povrće porumene.
3. Baklave sa suvim šljivama
Sastojci: 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu), 1 kg mlevenih oraha, 500 gr suvih šljiva, 1,5 kg šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 1 l vode, 1 limun, ulje.
Priprema: Prvo skuvajte sirup: kašiku šećera sipajte u šerpu i pustite da se karamelizuje. Nalijte 1 l vode i sipajte 1 kg šećera, vanilin-šećer i sok od jednog limuna i kuvajte dok ne provri. Ostavite da se ohladi. Suve šljive stavite u šerpicu, nalijte ohlađenim sirupom da ogreznu i kuvajte dok malo ne omekšaju. Potom sirup iz šljiva vratite u preliv za baklavu. Uzmite jednu koru, pospite po njoj ulje i šećer i ponovite postupak još dva puta. Treću koru (pored ulja i šećera) pospite mlevenim orasima i na oko 2 cm od početka kore, poređajte po širini suve šljive, srolajte koru u rolat, tako da se suve nađu u sredini rolata. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh. Baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine, nauljite sve rezove i isprskajte sa malo ulja i vode. Pecite na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumene. Baklave izvadite iz rerne i odmah natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i prekrijte folijom.