PULE SIR IZ SRBIJE JE NAJSKUPLJI SIR NA SVETU

PULE SIR IZ SRBIJE JE NAJSKUPLJI SIR NA SVETU

14 маја, 2025 Off By aleksandra

postavio Energy press

Pule sir iz Srbije je najskuplji na svetu, košta oko 1.000 evra po kilogramu, a pravi se isključivo od mleka balkanskog magarca, retke životinje koja proizvodi samo 1 litar mleka dnevno.

Pule sir – srpski delikates napravljen od magarećeg mleka, najskuplji na svetu.

U mirnom kutku Srbije, u podnožju Balkanskih planina, proizvodi se jedan od najekskluzivnijih i najredjih kulinarskih delikatesa na planeti: sir Pule. Sa cenom koja može dostići 1.000 evra po kilogramu, ovaj sir nije samo prehrambeni proizvod, već pravi zanatski rad, dobijen kroz pedantni proces i od veoma posebnog sastojka: balkanskog magarećeg mleka, ugrožene vrste. Sir je dobio naziv pule po magarećem mladuncu (ždrebetu).

Pule se proizvodi isključivo u rezervatu prirode Zasavica, jednom od retkih mesta na svetu gde se balkanski magarci, nežne i robusne životinje, još uvek uzgajaju na organizovan način, ali sve ređe. Magarice proizvode izuzetno malu količinu mleka – samo oko 1 litar dnevno, u poređenju sa kravom, koja može dati 20–30 litara dnevno. Pored toga, mogu se musti samo u prisustvu svojih mladunaca, što proces sakupljanja čini još složenijim.

Ova retkost pretvara svaki gram mleka u dragocenu tečnost. Da bi se proizveo jedan kilogram sira Pule, potrebno je 25 litara magarećeg mleka, sakupljenog strpljivo i pažljivo, bez žurbe ili prekomerne mehanizacije. Mleko je izuzetno bogato proteinima, sa niskim sadržajem masti i hemijskim sastavom veoma sličnim majčinom mleku, što ga čini ne samo vrednim, već i hranljivim. Ima samo 1% mlečne masti, dok je koncentracija vitamina C čak 60 puta veća u odnosu na onu u kravljem mleku. Pored toga, magareće mleko sadrži i vitamine A, D i E, kao i kalcijum. Zbog svega toga, magareće mleko se pije isključivo sirovo, kako kuvanjem ne bi izgubilo svoje kvalitetne sastojke.

Pule sir ima finu, blago mrvičastu teksturu, sa delikatnim, suptilnim ukusom, potpuno drugačijim od zrelih sireva napravljenih od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka. Belo je, sa slatkom notom i blagom orašastom nijansom, a ukus mu se postepeno pojačava na nepcu, bez agresivnosti ili slanosti. Nema oštar miris, a njegova gazirana i nežna konzistencija, čini ga idealnim za degustaciju na tanjirima, uz fina bela vina ili zanatski med.

Godišnja proizvodnja je izuzetno niska. Farma prodaje između 6 i 15 kilograma sira godišnje, a procenjuje se da se godišnje u svetu proizvede manje od 100 kilograma sira Pule, što ga čini najređim sirom, kojim se trguje na svetu. Nije ni čudo što je postao stalno prisutan u luksuznim restoranima i gastronomskim kolekcijama najzahtevnijih gurmana.

Iako skup, potražnja za ovim sirom je stalna, posebno među elitnim kupcima, kolekcionarima retkih proizvoda i vrhunskim kuvarima u Evropi i Aziji. Smatra se simbolom prefinjenosti, ali i očuvanja lokalnih tradicija i biodiverziteta.

Posetioci mogu da odu u Zasavicu, vide životinje, saznaju više o procesu pravljenja sira, pa čak i da probaju jedinstvene proizvode: magareće mleko, prirodne sapune i, naravno, čuveni sir Pule. Postao je ne samo luksuzni proizvod, već i ambasador srpskog ruralnog nasleđa, skrećući međunarodnu pažnju na inače malo poznat region.

izvor: FB PLANETA

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli