100 godina od obeležavanja „Godina češke muzike“- Festival Janáček Brno

100 godina od obeležavanja „Godina češke muzike“- Festival Janáček Brno

27 фебруара, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Od 1924. godine u Brnu se održavaju tematske proslave, odnosno godišnji festival muzike. Ovaj festival otvara se svečanim koncertom i posvećen je Leošu Janačeku i Josefu Suki.

Za Janačeka je trebalo da bude veliko iznenađenje, orkestar Narodnog pozorišta Brno dopunili su studenti konzervatorijuma i članovi Nemačkog pozorišta. Trebalo je da bude prava počast obojici stvaraoca! Janačkova „Taras Bulba” i Sukova „Maturitet” bile su na programu januarskog jutarnjeg nedeljnog koncerta. Ali sve je ispalo nekako „posle Brna“. .Svečano je uređeno gradsko pozorište, uključujući i Majstorsku ložu, ali Janáček nije stigao. Tek nakon koncerta postalo je jasno da ga je dirigent František Neumann zaboravio pozvati! Janáček je u međuvremenu htio kupiti karte, ali već su bile rasprodane, pa je umjesto toga otišao u šetnju.

Potom je to u šali opisao u pismu svojoj djevojci Kamili Stösslá: „To je za tebe bio ‘skandal’ u Brnu. Imali su svojevrsnu proslavu za mene i kompozitora Suke. Nisam mogao ni karte kupiti – pa nisam ni otšao. Zvali su, zvali – a ja sam šetao negde iza Brna u snjegom pokrivenim poljima! “

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli