Adolf Loos – jedan od najuticajnijih evropskih arhitekata kasnog 19. veka

Adolf Loos – jedan od najuticajnijih evropskih arhitekata kasnog 19. veka

28 фебруара, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Adolf Loos (10. decembar 1870 – 23. avgust 1933) bio je jedan od najuticajnijih evropskih arhitekata kasnog 19. veka i često je poznat po svom književnom diskursu, koji je nagovestio temelje čitavog modernističkog pokreta.

Kao arhitekta, njegov uticaj je ograničen uglavnom na značajna dela na teritoriji današnje Austrije i Češke, ali je kao pisac imao veliki uticaj na razvoj arhitekture 20. veka i stvorio niz kontroverznih eseja koje je napisao. Minimalistički pogledi Adolfa Loosa ogledaju se u delima Le Korbizjea, Misa van der Roea i mnogih drugih modernista i doveli su do fundamentalne promene u načinu na koji arhitekte percipiraju ornamentiku.

Njegovi spisi i arhitektonski radovi izazvali su široku pometnju jer su stajali u oštroj suprotnosti sa tradicionalnim bečkim dizajnom i novijim stilovima koji prate bečki secesije i bečke verkštete. Kada piše poređenje jednog od svojih najznačajnijih dela sa radnjom u fabrici sveća Apolo Jozefa Hofmana, Loos pominje bezvremenske kvalitete neukrašene arhitekture: „Međutim, Muzej kafea je dizajniran prema mojim principima. Među ostalim Loosovim značajnim zgradama su njegova zgrada Goldman & Salatsch iz 1910. godine sa pogledom na Michaelerplatz u Beču, kao i brojne privatne rezidencije kao što je Muller Villa u Pragu.

Mnogi od njegovih dela, iako kontroverzni, otkrivaju korene modernističkog pokreta kroz svoje čiste bele zidove i čiste forme. Sam Le Korbizje je Loosov Ornament i zločin smatrao „homerovskim pročišćavanjem” arhitekture, što otkriva veličinu njegovog uticaja na modernističku ideologiju.

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli