Čehoslovačka crkva iz Praga posetiće Niš i Nišku eparhiju

Čehoslovačka crkva iz Praga posetiće Niš i Nišku eparhiju

19 октобра, 2023 0 By aleksandra

izvor: Energy press

Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ Niš, dobila je Pismo namere od potpredsednika eparhijskog saveta iz Praga gospodina Jana Bočeka, sa obaveštenjem o poseti biskupa doc.ThDr. Davida Tonzara, ThD, Nišu i Eparhiji niškoj u nedelju 22. oktobra.

biskup doc.ThDr. Davida Tonzar

Delegaciju Čehoslovačke husitske crkve, pored biskupa doc.ThDr. Davida Tonzara, ThD, činiće još troje  predstavnika, i to:  mr. Ing. Martin Mašita – potpredsednik centralnog saveta ( predstavnik patrijarha u centralnom savetu), mr. Ivo Koranda vojni kapelan (za CČSH) u Češkoj vojsci i Jan Boček – potpredsednik Eparhijskog saveta ( predstavnik biskupa u Eparhijskom savetu) navode iz „Besede“.

Oni su izrazili želju da posete Saborni hram Svete trojice i episkopa, Gradsku kuću i gradonačelnicu Grada Niša, antički lapidarijum, ostatke Carske palate i ostale znamenitosti Niša.

Prijem u Gradsku kuću biće priređen 22. oktobra u 12:30 časova, kada će delegaciju Čehoslovačke crkve dočekati Jovana Mitić, pomoćnica gradonačelnice za međunarodnu saradnju, a prijem u Eparhiji niškoj najavljen je u 13:30 časova, gde će delegaciju iz Praga primiti Njegovo preosveštenstvo episkop niški  Arsenije.

Svrha njihovog dolaska je misijsko putovanje i obilazak značajnih spomenika i objekata iz perioda pre i posle Prvog  i Drugog svetskog rata.

Praški biskup sa delegacijom biće u poseti Nišu do 23. oktobra, kada imaju ugovoren prijem u Ambasadi Češke Republike kod ambasadora Tomaša Kuhte.

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli