Češki olimpijski komitet protiv ruskih i beloruskih sportista u Parizu

Češki olimpijski komitet protiv ruskih i beloruskih sportista u Parizu

7 фебруара, 2023 0 By aleksandra

Izvor Sportski žurnal ФОТО: ЕПА/Тереза Суарез

COV je naglasio kako neće gurati češke sportiste na bojkot Igara ako olimpijski pokret odabere put reintegracije ruskih i beloruskih sportista pod neutralnu zastavu.

Češki olimpijski komitet (COV) i vlada zauzeli su u danas stav protiv ideje o učestvovanju ruskih i beloruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

– Ruski i beloruski sportisti ne mogu učestvovati na Olimpijskim igrama – stoji u saopštenju Češkog olimpijskog odbora.

COV je dodao kako ne vidi „nikakav razlog“ za preispitivanje njihovog isključenja sa većine sportskih takmičenja o kom je odlučeno nakon ulaska ruskih snaga na teritoriju Ukrajine 24. februara 2022, prenela je Hina.

– Češki olimpijski komitet jasno podržava sankcije Rusiji i Belorusiji koje je Međunarodni olimpijski komitet doneo prošle godine i koje su još uvek na snazi. Ne vidimo razlog da ih menjamo. Ruski i beloruski sportisti ne mogu se takmičiti na Olimpijskim igrama – poručili su iz Praga.

Međutim, COV je naglasio kako neće gurati češke sportiste na bojkot Igara ako olimpijski pokret odabere put reintegracije ruskih i beloruskih sportista pod neutralnu zastavu.

– Naravno da ćemo poštovati želju svakog sportiste ako odluči da ne učestvuje – dodaje se u saopštenju.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) predložio je krajem januara plan za organizovanje povratka zabranjenih sportista pod neutralnu zastavu, pod uslovom da „nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini“.

Inicijativu su odmah odbile ukrajinske vlasti, zapretivši bojkotom, a potom i Poljska i Estonija.

Podršku im je u ponedeljak dao i češki premijer Petr Fiala, navodeći da mu se „u ovim okolnostima učešće ruskih sportista na OI ne čini dobrom idejom“.

– Stvarno ne mogu da zamislim da se ruski i beloruski sportisti takmiče u Parizu dok ukrajinski sportisti ginu braneći svoju zemlju – rekao je on.

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli