GDE POČINJE REKA DUNAV

GDE POČINJE REKA DUNAV

21 марта, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Iz ovog mesta potiče reka Dunav. Tačnije, njena najduža pritoka – Breg. Mesto se nalazi u prelepom pešačkom području u blizini Furtvangena u Švarcvaldu. Odmah na izvoru se nalazi spomen-ploča i bronzana figura boga reke Danuvija, koji bdi nad rekom koja spaja najviše država na svetu – ukupno 10.

Teško je zamisliti kako bi ovaj tihi potok mogao postati tako važna reka. Do njega posle 1,5 km. spaja drugu pritoku – Brigač. Zajedno formiraju reku Dunav i putuju ukupno 2.850 km da bi se ulili u Crno more.
Dunav je druga po dužini reka u Evropi, posle Volge. Prolazi kroz četiri glavna grada: Beč (Austrija); Bratislava (Slovačka); Budimpešta, Mađarska); i Beograd (Srbija).
Dunav je nekada bio severna granica Rimskog carstva dugi niz godina, sa mnogo lučkih gradova i zamkova duž njegovih obala.
Godine 1944., osećajući da je poraz saveznika neizbežan, stotine nemačkih brodova su potopljene u Dunav da bi izbegli zarobljavanje od strane Sovjetskog Saveza. Danas, kada tokom leta nivo reke opadne, sa obale u blizini srpskog lučkog grada Prahova mogu se videti ostaci desetina brodova.

Postoji teorija da je početak reke Dunav potok Donaubah, koji izvire iz zamka u blizini grada Donauešingena. Ali ovaj potok se spaja sa drugom pritokom Dunava. Stoga se izvor Brega (na slici) smatra primarnim izvorom sa geografske i hidrološke tačke gledišta. Međutim, vekovima su se dva grada Furtvangen i Donauešingen borili za zvanični status koji njihov izvor proglašava zvaničnim početkom Dunava.
Zemlje duž Dunava 29. juna obeležavaju Međunarodni dan reke Dunav, koji ima za cilj da skrene pažnju javnosti na značaj reke za regione i održivo korišćenje njenih voda.

izvor: Niste znali

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli