Guliverov vazdušni brod između neba i zemlje –  Među umetnosti i književnosti u Holešovicama

Guliverov vazdušni brod između neba i zemlje – Među umetnosti i književnosti u Holešovicama

8 фебруара, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Priča o vazdušnom brodu Guliver je priča o želji za avanturom, kreativnoj slobodi, hrabrosti da se rizikuje i uverenju da se čak i u današnjem ubrzanom, prezasićenom i predigitalizovanom svetu stvari mogu uraditi drugačije. Da se ​​snovi mogu ostvariti.

Guliverov vazdušni brod prkosi jasnim opisima i kategorijama koje je lako imenovati. To je mesto mašte i fantazije. Mesto priča, njihovog pričanja i deljenja. Mesto gde vreme teče drugačije, gde se površinska brzina naših života može smanjiti. Mesto između neba i zemlje, između sna i jave, između umetnosti i književnosti.

Osnivač DOKS-a Leoš Valka već nekoliko godina radi na ideji stvaranja svojevrsne „parazitske“ strukture iznad moderne arhitekture DOKS centra. Godine 2013. obratio se međunarodno priznatom arhitekti Martinu Rajnišu i više od dve godine, zajedno sa stručnjacima za drvene konstrukcije i čelik, radili su na dizajnu gigantske arhitektonske intervencije, koja je inspirisana elegantnim oblicima dirižabljih. početkom dvadesetog veka.

Oblik vazdušnog broda je simboličan. Prvi vazdušni brodovi su predstavljali optimistične ideale tehnološkog napretka bez presedana, a njihova izuzetna monumentalnost i očaravajuće dostojanstvo nastavili su da fasciniraju generacije dugo nakon što su nestali sa neba. Oni su oduvek oličavali večnu ljudsku želju za letenjem i istovremeno određeni utopijski ideal.

zato dirižabl iznad DOKS centra nosi ime jednog od najpoznatijih likova utopijske književnosti, Gulivera, putnika u daleke fantastične svetove i neistražene teritorije, avanturiste koji, zahvaljujući putovanjima u nepoznato, razgovara sa „stranci” i upoznavanje „drugog”, donosi kritičko promišljanje različitih aspekata ljudske prirode.
Dirižabl Guliver simbolično štiti programsku liniju DOKS centra fokusiranu na preklapanja savremene umetnosti i književnosti, koja uključuje izložbe, specifične projekte, razgovore sa vodećim češkim i međunarodnim romanopiscima, pesnicima i umetnicima, programe za porodice sa decom, kao i kao obrazovni programi usmereni na razvijanje empatije, kreativnosti i kritičkog mišljenja.

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli