Izabrana nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović

Izabrana nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović

25 јула, 2023 0 By aleksandra

postavio Energy press

Poslanici većinom glasova izabrali Slavicu Đukić Dejanović za ministra prosvete.

Slavica Đukić Dejanović je rođena 1951. godine u Rači Kragujevačkoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, a Medinski fakultet, magistarske i doktorske studije, kao i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Direktorka Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu bila je od 1995. do 2001. godine, kada je razrešena rukovodeće funkcije, ali je ostala da radi u kragujevačkom KBC-u kao doktorka nauka na Psihijatrijskoj klinici.

Bila je direktorka  Klinike za psihijatriju u Kragujevcu i prodekan Medicinskog fakulteta u tom gradu, potpredsednica Udruženja psihijatara Srbije, članica Predsedništva Udruženja za sudsku psihijatriju Srbije. 

Uporedo sa karijerom lekara, gradila je i političku.

Članica Socijalističke partije Srbije (SPS) postala je 12. septembra 1990. godine. Bila je članica Glavnog odbora, Izvršnog odbora SPS-a, predsednica kragujevačkog Okružnog odbora SPS-a. Za potpredsednicu partije izabrana je prvi put 1996. godine i na toj funkciji je ostala do aprila 1997. godine. Na tu funkciju ponovo je izabrana 12. maja 2002. godine i reizabrana 4. decembra 2006. godine.

U dva mandata je bila narodna poslanica u Skupštini Srbije i u dva mandata savezna poslanica.

U Prelaznoj Vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. bila je ministarka za brigu o porodici. Po formiranju Skupštine Srbije 2008. godine izbrana je za predsednicu tog tela. Nakon što je jula 2012. formiran kabinet Ivice Dačića Slavica Đukić Dejanović je imenovana za ministarku zdravlja. Na toj funkciji bila je do izbora 2014, na kojima je izbrana za poslanicu u Skupštini Srbije. U avgustu 2014. godine imenovana je za direktorku klinike „Dr Laza Lazarević“.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u aprilu 2016. ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.  

U avgustu 2016. izabrana je za ministarku bez portfelja, zadužena za populacionu politiku, prevenciju nasilja i zaštitu ugroženih i osetljivih grupa. Na toj funkciji bila je do izbora nove Vlade Srbije u oktobru 2020. godine. 

Krajem 2020. postala je specijalna savetnica predsednice Vlade Srbije za Agendu 2030.

U junu 2023. lider SPS Ivica Dačić saopštio je da će, nakon ostavke Branka Ružića, Slavica Đukić Dejanović biti kandidatkinja njihove partije za ministarku prosvete. 

Poslanici Skupštine Srbije su je na sednici održanoj 25. jula izabrali za novu ministarku prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

foto:  PRINTSCREEN

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli