Na današnji dan – Grčki revolucionar Riga od Fere (Ρήγας Φεραίος)

Na današnji dan – Grčki revolucionar Riga od Fere (Ρήγας Φεραίος)

25 јуна, 2023 0 By aleksandra

postavio Energy press

Grčki revolucionar Riga od Fere (Ρήγας Φεραίος) i pet njegovih saradnika ubijeni su od strane Osmanlija u Beogradu, 24. juna 1798. godine.

Riga od Fere bio je grčki pesnik, politički mislilac i revolucionar, nacionalni heroj, žrtva ustanka protiv Osmanskog carstva i predvodnik grčkog pokreta za nezavisnost od Osmanskog carstva. Oko 1793. godine, Riga od Fere je otišao u Beč, tada prestonicu Svetog rimskog carstva i dom za brojnu grčku zajednicu, sa ciljem da od Napoleona traži pomoć i podršku.

U Beču je uređivao grčke novine Efemeris. Napravio je i štampao je mapu Velike Grčke, koja bi obuhvatala i Konstantinopolj i još neke oblasti. Štampao je pamflete uzimajući u obzir ideje Francuske Revolucije, uključujući Deklaraciju o pravima čoveka i građanina, Novi politički ustav, Stanovnici Rumelije, Mala Azija, Egejska Ostrva i Kneževine Vlaška i Moldavija. Te pamflete je nameravao da deli da bi podstakao opštebalkanski ustanak protiv Osmanskog carstva.

Započeo je dopisivanje sa Napoleonom, kome je poslao tabakeru napravljenu od lovorovog korena iz Apolonovog hrama, a kasnije se i uputio u Veneciju da vidi slavnog generala. Dok je putovao prema Veneciji izdao ga je jedan grčki trgovac. U Trstu su ga uhapsile austrijske vlasti, koje su bile saveznik Osmanskog carstva, a bile su zabrinute zbog ideja Francuske revolucije. Austrija ga je predala turskom upravniku Beograda, i u Beogradu je bio zatočen i mučen.

Postojala je namera da bude prebačen iz Beograda u Konstantinopolj, gde bi mu sam sultan Selim III odredio kaznu. Međutim, i Rigu od Fere i pet njegovih saradnika Turci su zadavili u kuli Nebojša u Beogradu, jer su se bojali da će ga Rigin prijatelj Osman Pazvanoglu osloboditi. Tela su im bacili u Dunav. Prema nekim izvorima, Rigine poslednje reči su bile: „Ja sam posejao bogato seme. Dolazi čas kada će moja zemlja brati slavno voće“.

Rigi od Fere su u Beogradu posvećeni jedna ulica, spomenik i postavka u muzeju u Kuli Nebojša.

Izvor: Meet.the.Serbs

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli