Na današnji dan rođen  je  car  Konstantin Veliki

 Na današnji dan rođen  je  car  Konstantin Veliki

27 фебруара, 2023 0 By aleksandra

Postavio Energy press

Na današnji dan rođen je u Naissu,današnjem Nišu  Flavije Valerije Konstantin 27. februara 272. godine.U  njegovom rodnom gradu  nalaze se njegova carska rezidencija i arheološki park  Medijana.

Kada je 305. godine Konstancije postao car Zapadnog rimskog carstva, Konstantin se pridružio očevim vojnim pohodima i zajedno s njim se borio u Britaniji. Sledeće godine, Konstancije umire, a vojne trupe proglašavaju Konstantina novim carem.
Da bi ozvaničio svoje imenovanje, Konstantin počinje da se bori za moć.
Tokom građanskog rata, Konstantin je bio primoran da brani svoj položaj od raznih rimskih pobuna, između ostalih i od pobune Maksencija, sina prethodnog vladara Maksimijana. Sa Maksencijem se borio u Italiji 312. godine i porazivši ga, napokon je došao do Rima.
 Prema nekim izvorima, Konstantin je naredio da se na oklopima vojnika naslika simbol hrišćanstva i verovao je da je ova odluka bila presudna za konačnu pobedu.
Tako je Konstantin i zvanično postao car Zapadnog rimskog carstva. Svoj položaj je već 313. godine iskoristio da izda Milanski edikt, kojim je priznao hrišćanstvo kao religiju i obezbedio hrišćanima sva moguća prava.
Osnovao je grad Konstantinopolj, poznatiji kao Carigrad, na mestu gde se ranije nalazio grad
 Vizantion.
Konstantin je nastavio da promoviše hrišćanstvo, a imao je i znatan uticaj na rešavanje svih religijskih pitanja. Sazvao je Prvi vaseljenski sabor u Nikeji 325. godine, na kom su mnoga crkvena pitanja bila rešena, između ostalih i vrednost Isusa kao najdivnijeg bića.

Dok je u Helenopolisu planirao napad na Persiju, Konstantin se ozbiljno razboleo. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije uspeo da se vrati u Carigrad, pa umire 22. maja 337. godine u blizini Nikomedije.  Car Konstantin sahranjen je u Carigradu.
Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli