Održana 7. regionalna konferencija institucija za ravnopravnost jugoistočne Evrope

Održana 7. regionalna konferencija institucija za ravnopravnost jugoistočne Evrope

17 новембра, 2023 0 By aleksandra

postavio Energy press

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti bio je domaćin 7. regionalne konferencije institucija za ravnopravnost jugoistočne Evrope održane na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembra. Konferencija je posvećena borbi protiv diskriminacije starijih osoba, a na njoj su učestvovali čelnici i predstavnici institucija za ravnopravnost iz Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, kao i predstavnici nevladinog sektora, međunarodnih organizacija i naučnih institucija.

Poverenica Brankica Janković istakla da ejdžizam – diskriminacija na osnovu starosnog doba, pogađa sve veći broj ljudi, preteći da postane dominantan oblik diskriminacije u 21. veku. Stari nisu neki drugi ljudi, već svi mi sutra i moramo voditi računa da ne gradimo društvo u kome će mladi gledati u svoju obesmišljenu budućnost – onu u kojoj će kao stariji biti odbačeni kao teret i višak u društvu, poručila je Janković.

Na konferenciji su uručene godišnje nagrade za najbolje medijske sadržaje koji promovišu vrednosti tolerancije i ravnopravnosti, a koje tradicionalno dodeljuju Poverenik i OSCE Mission to Serbia. Tom prilikom je predstavljen je i novi priručnik za novinare „Diskriminacija i ravnopravnost“, izdat u saradnji Poverenika i Misije OEBS-a u Srbiji.

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli