Pločnik-kolevka bakarne industrije 

Pločnik-kolevka bakarne industrije 

1 августа, 2022 0 By aleksandra

izvor ARCHEO NEWS foto E.V.

Arheološko naselje Pločnik je prvi put otkriveno prilikom izgradnje pruge 1927. godine. I od tada nije istraženo u potpunosti, već samo periodično. Sve do trenutka kada su krenula iskopavanja Muzeja u Prokuplju 1996. godine. Lokalitet Pločnik od Niša je udaljen 50 km. Pločnik je arhreološki lokalitet u istoimenom selu u Topličkom okrugu, u Srbiji. Teritorija od 120 hektara ostataka naselja iz perioda Neolita se nalazi ovde. Veruje se da je iz perioda oko 5500 -7500 p.n.e. I da je to naselje uništila vatra u 4700 p.n.e.Zbog pronađenih predmeta na ovoj lokaciji, veruje se da je ovde začeće metalurgije. Takođe su nađeni ostaci banje za koje se smatra da je najstarija u Evropi. Sam lokalitet Pločnik je otkriven 1927. godine, prilikom izgradnje pruge u ovom delu. Ovde je pronadjen bakarna sekira iz Vinčanskog doba, za koji se smatra da je je star 7000 godina. I da je iz oko 5000 godine pne. Takođe je pronađena i figura, između ostalog, žene u mini suknji. 
 Ostaci nekadašnjeg perioda i života na ovoj teritoriji se mogu naći ovde iz oko 7000 godina pre nove ere. Današnja saznanja, stečena na osnovu pronadjenih dokaza, nam govore da je ovde bilo naselje u periodu 5300 godina pne.

Pretpostavlja se da je mnogo starije. Nadjeni su dokazi stambenih objekata kao i neke proizvodne zone te teritorije. Smatra se da je ovde kolevka bakarne industrije. Ne zna se tačno sta je prouzrokovalo uništenje ove naseobine, ali se smatra da je to bio požar ili osvajačka vojska. Takodje se u skorije vreme vrši rekonstrukcija ovog praistorijskog sela.
Kao dodatak ovom otkriću postoji još jedan iz rimskog perioda.U obližnjem selu Bace se nalaze ostaci rimskih termi. Otkrivene su sasvim slučajno, prilikom izgradnje puta Prokuplje Kuršumlija. Zato i postoji znak koji označava ovo mesto. Pretpostavlja se da je iz 3. veka n.e.

Srpski arheolog Dušan Šljivar, je pronašao dokaze na osnovu kojih se pretpostavlja da je ovde bila najstarija kovačnica u celoj Evropi. po njemu su pronađeni bakarno dleto i kamena sekira na ovoj lokaciji, sa koje su određeni ostaci iz perioda od pre 7500 godina.


To nas je dovelo do zaključka da je jedno od prvih mesta na kojima su se izrađivala metalna oružja i oruđa u praistorijsko doba. 
 Arheološko nalazište Pločnik danas  je otvoren za javnost .
Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli