Počela prijava za besplatne udžbenike

Počela prijava za besplatne udžbenike

1 марта, 2022 0 By aleksandra

foto E.V.

Prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, putem Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove, počela je, 28. februara.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, novina od ove godine su i besplatni udžbenici za učenike koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve učenike koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Takođe, pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Takođe, tu su i učenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP-u 3 i gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji obezbeđuje Ministarstvo sastoji se od udžbenika za predmete matematika, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatne knjige za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

U saopštenju piše da je resorno ministarstvo svim osnovnim školama poslalo Uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem, prenosi Tanjug.Prema Uputstvu škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta ove godine.

Podseća se da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2009/2010. godine obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola kroz Program nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove.

Od školske 2017/18. godini, pravo na besplatne prilagođene udžbenike imaju učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Za nabavku besplatnih udžbenika za školsku godinu 2022/2023. godinu resorno ministarstvo opredelilo je 750.000.000 dinara, navodi se i dodaje da se više o načinu prijave može saznati na linku https://mpn.gov.rs/prosveta/udzbenici/besplatni-udzbenici/.

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli