PRONALASCI I PATENTI MIHAJLA PETROVIĆA ALASA

PRONALASCI I PATENTI MIHAJLA PETROVIĆA ALASA

14 новембра, 2023 0 By aleksandra

postavio Energy press

PRONALASCI I PATENTI MIHAJLA PETROVIĆA ALASA
Predavač: PROF. DR KATICA STEVANOVIĆ HEDRIH

„Mihailo Petrović – Alas
osnivač je Srpske škole matematike, od koga generološkim granama vodi obrazovanje skoro 99 procenata svih savremenih matematičara u Srbiji.
Uvodnim delom predavanja prikazuju se osnovni podaci o njegovom obrazovanju na Univerzitetu u Sorboni, ukazuje se na svo bogatstvo njegovih talenata i mnogobrojnih naučnih i stručnih rezulatata, koji su sadržani u njegovom izuzetno bogatom legatu, nama ostavljenom u nasledstvo i “poljzu“, kako bi to rekao Dositej Obradović.
Centralni deo predavanja prikazuje Petrovićeve izume i posebno deset patenata iz mašinskog inženjerstva. Devet njegovih patenata zaštićeno je u Patentnom zavodu Francuske i jedan u Velikoj Britaniji, koji je tamo i otkupljen.
Biće , takođe opisan i princip rada Petrovićevog hidrointegratora, koji je važan Petrovićev izum i preteča analognih računara. Ukazaće se na najvažnije naučno delo Mihaila Petrovića, po mišljenju akademika Milutina Milankovića, a i samog predavača, a to su “Elementi matematičke fenomenologije“ i “Fenomenološko preslikavanje“.“
Predavanje je namenjeno svim starosnim grupama.
Četvrtak, 23. novembar 2023, u 18 sati, Mala sala NKC-a

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli