‚‚Srpski svet“i identitet Srba“-naziv tribine povodom Topličkog ustanka

‚‚Srpski svet“i identitet Srba“-naziv tribine povodom Topličkog ustanka

25 фебруара, 2022 0 By aleksandra

izvor Narodni muzej Toplice foto E.V.

Povodom obeležavanja 105. godina od Topličkog ustanka, Narodni muzej Toplice, u subotu 26. februara u 12 časova, organizuje tribinu, pod nazivom  „Srpski svet“ i identitet Srba“. Ona će biti održana u ovoj ustanovi kulture, a na njoj će govoriti dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru, prof.dr Saša Marković.

– Toplički ustanak 1917. godine, poznat je i kao ustanak na jugu Srbije ili narodna buna. Bio je srpski ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata. „Srpski svet „ je sinonim za kulturnu afirmaciju identiteta srpskog naroda, koji obeležava njegovu modernu istoriju, od trenutka razvoja nacionalne samosvesti sa  „srpskom revolucijom“ 1804.godine, rekao je istoričar u Narodnom muzeju Toplice Darko Žarić.

 On je istakao da on podrazumeva razvoj „srpskog kulturnog prostora“, koji se oslanja na usvajanje vrednosti nastalih tokom umetničke, naučne, privredne, političke, diplomatske i vojne emancipacije, borbe za nacionalno održavanje, oslobođenje i stvaranje samostalne države.

– U tom pogledu, kultura sećanja zasnovana je na očuvanju uspomene na izuzetne događaje iz prošlosti, poput obeležavanja godišnjice Topličkog ustanka, koji ima veliki značaj u razvoju „srpskog sveta“, podvuko je Žarić i pozvao Prokupčane da dođu na tribinu i pridruže se obeležavanju ovog veoma važnog i značajnog istorijskog datuma.

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli