U prošloj godini u svetu ubijeno

U prošloj godini u svetu ubijeno

5 јануара, 2022 0 By aleksandra

45 novinara

Izvor: snh.hr. ifj.org

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini ali  gubitak je posebno veliki u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ova najveća novinarska orgnizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja evidentirala je 2721 novinara ubijenih u celom svetu od 1991. godine.

-Brojka 45 među najnižima je otkako je IFJ počeo objavljivati godišnja izveštaje o novinarima ubijenima pri obavljanju njihove profesije, a uključuje ciljana ubistva, pogibije u unakrsnoj vatri, bombaške napade, navodi se u u saopštenju u kome se  pojašnjava kako su se opasnosti povezane s oružanim sukobima smanjile zadnjih godina jer je pristup medijskim radnicima sve ograničeniji i oni su sve manje prisutni u zonama sukoba.

 -Istovremeno, nastavljaju da  rastu pretnje  povezane s delovanjem kriminalnih grupa i narkokartela i to od meksičkih  do evropskih gradova u Grčkoj i Holandiji i tu se događaju brojna ciljana ubistva. navode iz IFJ-a.

 Posmatrano po regijama prvo mesto po broju ubijenih medijskih radnika  njih 20 zauzima područje Azije i Pacifika, a slede Amerike s 10, Afrika s 8, Evropa sa 6, Bliski istok i arapski svijet s jednim ubijenim novinarom.Toj brojci od 45 ubijenih novinara vtreba dodati pogibiju dvojice novinara u Iranu nesrećim slučajem. Pad broja ubistava novinara u 2021. “dobra je vest,  slaba je to uteha za nasilje koje je uzelo živote 9 novinara u Afganistanu, 8 u Meksiku, 4 u Indiji i 3 u Pakistanu, smatraju u IFJ-u.

 -Novinari i medijski radnici najčešće bivaju ubijeni jer su razotkrili korupciju, kriminal i zloupotrebu moći u zajednicama, gradovima i državama u kojima rade,navode iz IFJ i pozivaju na donošenje “nove konvencije Ujedinjenih naroda za zaštitu novinara”.

Podeli