Ustavne izmene tek prvi korak ka nezavisnijem pravosuđu

Ustavne izmene tek prvi korak ka nezavisnijem pravosuđu

24 фебруара, 2023 0 By aleksandra

izvor EU u Srbiji

Ustavne izmene i pravosudni zakoni predstvaljaju ključni korak u jačanju vladavine prava i daljeg napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji, izjavio je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre na konferenciji o pravosudnim reformama koju je organizovao Savet Evrope.

“Pravosudne reforme treba da povećaju nezavisnost i odgovornost pravosuđa, što je veoma važna reforma za građane Srbije, koja, ako se sprovodi doslovno i u duhu zakona, ima potencijal da unese značajne pozitivne promene u srpsko pravosuđe. Vladavina prava je osnovna vrednost EU i stub evropskih integracija. Spremni smo da i dalje pomažemo Srbiji u reformama pravosuđa“, poručio je Žiofre i dodao da će EU opredeliti značajna sredstva za pomoć pravosuđu koja će direktno biti vezana za napredak u sprovođenju reformi.

Ministarka pravde Maja Popović navela je da se u toj oblasti dešavaju tektonske promene sa ciljem jačanja vladavine prava i to kroz uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva.

„Pred nama je veliki rad u narednih godinu dana, treba doneti više od 20 podzakonskih akata koji su neophodni za punu primenu pravosudnih zakona. Da bi bili ostvareni pozitivni efekti Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva treba da budu ojačani i da preuzmu vodeću ulogu, a to nameće i veću odgovornost sudija i tužilaca”, rekla je Popović.

Popović je istakla da promene Ustava u oblasti pravosuđa i nedavno usvojen set pravosudnih zakona građanima donosi pravni ambijent u kojem će moći da ostvare svoja prava pred pravosuđem koje će biti lišeno političkog uticaja.

Da je nezavisnost pravosuđa i zaštita osnovnih prava jedna od najvažnijih stvaki na putu Srbije ka EU saglasna je i ambasadorka Švedske u Srbiji Anike Ben David.
“Današnji događaj je prilika da se prepozna i pohvalimo veliki reformski napor koji je postavio osnove za dalji razvoj vladavine prava u Srbiji. Radujemo se što ćemo videti konkretne rezultate ustavnih amandmana. Međutim, važno je napomenuti da se ne radi samo o usvajanju novih zakona i politika, već i o društvenom dijalog, inkluzivnosti i transparentnosti. Ovim zakonima postavljaju se dobri osnovi da sudstvo bude efikasno u očuvanju osnovnih prava građana“, rekla je Ben David i dodala da je vladavina prava i napredak regiona u procesu evropskih integracija jedan od prioriteta Švedske koja predsedava Savetu Evropske unije do juna ove godine.
Iz Saveta Evrope poručuju i da pravosudne reforme znače približavanje Srbije međunarodnim i evropskim standarima u oblasti vladavine prava, što je cilj zemlje otkako je pre 20 godina postala članica Saveta Evrope.
“Iako je rad na usklađivanju zakonodavnog okvira sa evropskim standardima fundamentalan, to je samo prvi korak ka istinskoj promeni. Implementacija novih zakona i pravila biće odlučujući. To podrazumeva stvaranje i održavanje ambijenta koji svakodnevno obezbeđuje nezavisnost i efikasnost pravosuđa”, kazao je Kristof Pojrel, direktor Odseka za ljudska prava Saveta Evrope.
Na konferenciji su učestvovali i predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović i zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenkovic koji su poručili da su svesni odgovornosti koja veće nezavisnost donosi i da će nakon pravosudnih reformi sudije u tužioci biti odgovorni za integritet i dostojanstvo sudske vlasti.
Podsetimo, građani Srbije su u januaru 2022. godine na referendumu izglasali ustavne amandmane kojima se menja deo Ustava koji se odnosi na pravosuđe. To je bila i jedna od obaveza Srbije u okviru Poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa EU.
Projekat „Podrška sprovođenju reforme pravosuđa u Srbiji” (2022-2024) zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope. Projekat se fokusira na unapređenje vladavine prava u Srbiji, kroz podršku razvoju zakonodavstva i praksi koje unapređuju nezavisnost i odgovornost pravosuđa i njegovih institucija i kapaciteta.
Podrška Evropske unije vladavini prava, reformama u pravosuđu i unutrašnjim poslovima u Srbiji – dostigla je više od 183,8 miliona evra od 2014. godine. Sredstva se koriste za podršku nezavisnom i nepristrasnom pravosuđu, efikasnoj zaštiti građana i zajednica, poštovanju ljudskih prava, pravilnom sprovođenju zakona, te za podršku borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i trgovine ljudima.
Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli