Veliko interesovanje mladih u Srbiji za učenjem češkog jezika

Veliko interesovanje mladih u Srbiji za učenjem češkog jezika

13 септембра, 2023 0 By aleksandra

izvor Energy press

Češki centar Beograd organizuje početne, srednje i napredne nivoe kurseva češkog jezika. Svi kursevi su sertifikovani.

„Nastava će se odvija u malim grupama – od 6 do 12 polaznika. Predavači imaju odlične kvalifikacije i veliko iskustvo u podučavanju stranaca češkom jeziku. Za potrebe nastave koriste se aktuelni udžbenici i pomoćni nastavni materijali. Nudimo i druge usluge (prisustvovanje kulturnim događajima, pristup biblioteci, individualne konsultacije) koje olakšavaju učenje čine ga zanimljivijim“ Zahvaljujući Češkom centru u saradnji sa UJOP UK (Institut za jezičke studije Karlovog univerziteta u Pragu), zvanični ispit iz češkog jezika možete polagati i u Beogradu – stoji na sajtu Češkog centra Beograd.

Više informacija na:  Kurs češkog jezika / Češki centar Beograd (czechcentres.cz)

Pitali smo mlade , zašto baš češki jezik?

Odgovor bio da je Češka veoma veoma interesantna zemlja za mlade ljude, što se tiče života ali prevashodno mladi ljudi vide perspektivu u daljem školovanju i radu u Češkoj.

Studentski život u Češkoj

Zahvaljujući svom geografskom položaju, Češka je kroz istoriju bila pod uticajem različitih kultura zbog kojih je danas jedna od veoma popularnih studentskih i turističkih destinacija. Međunarodni studenti u Češkoj imaju priliku da upoznaju studente sa različitih delova sveta i sklope prijateljstva koja ih mogu obogatiti na više načina.

Pored studiranja i sticanja diplome, boravak u Češkoj može da se iskorisiti da se ona što bolje upozna, da se obiđu njeni živopisni gradovi, predeli prirode, da se upozna 12 istorijskih lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine ili da se uživa na nekom od brojnih festivala ili drugih kulturnih manifestacija.

Geografski položaj Češke i dobra povezanost omogućavaju i lako i brzo putovanje u druge evropske zemlje, što takođe može biti jedna od opcija kako iskoristiti vreme pored studiranja.

Rad u toku i nakon studija

Studenti koji dolaze iz EU/EEZ ili Švajcarske mogu da rade tokom studija u Češkoj pod istim uslovima kao i državljani Češke.

Studenti iz ostalih zemalja imaju pravo da rade pola radnog vremenatokom studija dokle god to ne ugrožava njihove studije. Redovnim studentima koji upisuju program koji je akreditovan od strane Ministarstva obrazovanja, omladine i sporta nije potrebna radna dozvola. Ostali studenti moraju dobiti radnu dozvolu ili Employee card ili EU Blue card kako bi se zaposlili tokom studija.

Nakon završenih studija studenti mogu da apliciraju za produženje boravišne dozvole na period od 9 meseci kako bi pronašli stalni posao u Češkoj. Ukoliko pronađu posao, potrebno je da apliciraju za Employee card kako bi dobili legalno pravo da ostanu i rade u Češkoj.

Promo čas, za sve zainteresovane polaznike češkog jezika, održaće se 18. septembra u 19 časova preko zum platforme. Više informacija o promo času na:  https://fb.me/e/1vpX1Aa9p 

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli