28. mart – Dan obrazovanja Čeha

28. mart – Dan obrazovanja Čeha

28 марта, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Ministar Žigmanov čestitao češkoj nacionalnoj manjini 28. mart, Dan obrazovanja Čeha

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je institucijama i pripadnicima češke nacionalne manjine u Republici Srbiji 28. mart, Dan obrazovanja Čeha.
Na ovaj dan, davne 1592. godine rođen je poznati češki pedagog, lingvista, prirodnjak, filozof i političar Jan Amos Komenski, jedan od najuticajnijih pedagoga u Evropi i reformator školstva. Njegove pedagoške, didaktičke i metodičke ideje bile su u to vreme poznate i prihvaćene u gotovo čitavoj Evropi. On je još u 17. veku utvrdio kako treba da izgleda nastava u školi. Neki od tih principa važe i danas. Uveo je nastavu organizovanu po školskim godinama, danima, časovima, razredima i predmetima, tzv. razredno-predmetno-časovni sistem, koji se u školstvu održao više od 350 godina.
O pravima češke nacionalne zajednici u Republici Srbiji u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja, te službene upotrebe jezika i pisma brine Nacionalni savet češke nacionalne manjine, samoupravno telo sa sedištem u Beloj Crkvi.
Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, u Srbiji živi 1317 Čeha. Češka zajednica živi u mestima na području Opštine Bela Crkva (Bela Crkva, Češko Selo, Kruščica i dr.) i okolnim opštinama (mesto Gaj u Opštini Kovin, mesto Veliko Središte i Vršac u Opštini Vršac), a znatan broj živi i u Beogradu i nešto manje u Novom Sadu, dok je ostatak razasut po Vojvodini.
… Vlasti u Republici Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini, te jedinicama lokalne samouprave u kojima žive pripadnici češke nacionalne zajednice, i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Česi u Republici Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice.

Izvor :MINISTARSTVO UA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli