Holandski ombudsman posetio Niš. Uvode se novine u radu niškog zaštitnika građana

Holandski ombudsman posetio Niš. Uvode se novine u radu niškog zaštitnika građana

27 марта, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Ombudsman kao institucija u Kraljevini Holandiji postoji već 42 godine. Njihov nacionalni ombudsman Jan Pirs je danas u radnoj poseti Nišu u nameri da bogato iskustvo i dobre primere svoje zemlje podeli sa našim gradom. On se sastao sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i regionalnom ombudsmankom u Nišu Katarinom Mitrovski.

Pirs je informisao gradonačelnicu da sa saradnicima drži obuke i treninge zaposlenima u prvoj Regionalnoj kancelariji ombudsmana u Srbiji po ugledu na holandsku Regionalnu kancelariju sa sedištem u Hagu.

Cilj tih treninga je da se uvedu novine u radu lokalne samouprave i kontakt osobe po institucijama zadužene da prate predmete, daju procene i predlog rešenja. Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će to uvesti.

On je dodao da se u Holandiji zaštitnik građana bira preko konkursa, na koji mogu svi da se jave, a ne kroz državne institucije.

Gradski, od nedavno i regionalni, ombudsman Katarina Mitrovski je istakla da će Regionalnoj kancelariji mnogo značiti novostečena znanja jer je cilj treninga da Kancelarija uvede novine u radu lokalne samouprave i kontakt osobe po institucijama zadužene da prate predmete, daju procene i predlog rešenja. Na taj način se povećava efikasnost u ostvarenju prava građana.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je izrazila zadovoljstvo što je Niš prva lokalna samouprava u Srbiji koja uvodi novine u radu koje će povećati zaštitu prava građana ne samo Niša, već i Gadžinog Hana.

U Nišu je već otvorena kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a otvara se i područna jedinica za Agencije za sprečavanje korupcije.

izvor: grdskiportal018 foto: GP018

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli