Danas je Dan državnosti  Republike Srbije

Danas je Dan državnosti  Republike Srbije

15 фебруара, 2023 0 By aleksandra

postavio Energy press foto wikipedija

Dan državnosti Srbije je praznik Srbije ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije. Proslavlja se i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

U političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije 15. i 16. februar su najvažniji datumi, na Sretenje 1804. godine je počeo Prvi srpski ustanak, na Sretenjskoj skupštini 1835. donet Ustav Knjaževstva Srbije, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba čiji je tvorac novinar Dimitrije Davidović.

Njime je Srbiji prva na Balkanu ukinula feudalizam, što predstavlja najistočniji uticaj Francuske revolucije.
Društvena mreža Fejsbuk je prvi put čestitala je Srbiji dan državnosti 2016. godine na prikladan način čime se pridružila internet pretraživaču Guglu koji to čini svake godine od 2012. Od 2011. godine, u čast obeležavanja Dana državnosti Srbije, simbol grada Brisela oblači se šumadijsku nacionalnu nošnju.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se obeležava od 2002. godine.

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli