Grad Niš, druga prestonica Srbije

 Grad Niš, druga prestonica Srbije

11 јануара, 2023 0 By aleksandra

Postavio Energy press,Foto E.V.

Grad Niš je na današnji dan,11.januara  1878.godine  oslobođen od Turaka.   Srpska zastava se tog dana zavijorila na Tvrđavi. Knez Milan Obrenović, vrhovni komandant srpske vojske, svečano je ušao u Niš, samo nekoliko dana po oslobođenju.   Na zahtev Kneza Milana, Niš će biti mesto čestih zasedanja Narodne skupštine posebno u periodu  od 1883-1886. godine  i srpske vlade, i tako postati druga prestonica Srbije.

Borbe za oslobođenje Niša otpočele su sredinom decembra 1877. godine, kada su Ibarska, Moravska i Dunavska divizija prešle srpsko-tursku granicu i zauzele položaje severo-zapadno od grada, približivši mu se na pet do osam kilometara. Ibarska divizija je prodrla i južnije i presekla vezu između Niša i Leskovca.

Glavni napad na Niš, pod komandom pukovnika Jovana Belimarkovića, izvršio je Šumadijski korpus sa obronaka planine Seličevice, koja je smatrana “kapijom za ulazak u Niš”, jer je južni deo grada od strane Turaka najslabije utvrđen.  

Istovremeno srpske snage, pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina, napadale su i sa severo-zapada. Kada su na grad počele da padaju prve granate, turske starešine grada, posle izvesnog taktiziranja i oklevanja u iščekivanju pomoći, konačno su potpisale Konvenciju o predaji Niša. U oslobođenom Nišu, primopredaje grada, srpsku zastavu na Stambol kapiji niške Trvđave postavio je Nišlija Todor P. Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje.

 U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.
Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli