Maršem „Besmrtnog puka“ od Logora do Spomenika oslobodiocima obeležen Dan pobede nad fašizmom

Maršem „Besmrtnog puka“ od Logora do Spomenika oslobodiocima obeležen Dan pobede nad fašizmom

9 маја, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Povodom Dana pobede u Nišu je održan marš „Besmrtnog puka“, manifestacija koja se od 2007. godine održava u Moksvi. Učesnici marša „Besmrtnog puka“ su prvo položili vence na Spomenik stradalim sovjetskim vojnicima ispred Memorijalnog kompleksa „12. februar“.

„Obeležavamo dan kad su svi narodi stali u antifašističku kolonu u borbu protiv fašizma i nacizma. Ovaj dan nas podseća na tu borbu i sve naše nastradale pretke koji su dali svoj život za našu slobodu. Danas u miru moramo da sarađujemo i da se borimo za mir, samostalnost naše države, ekonomski snažnu i nezavisnu državu Srbiju“, istakao je predsednik Skupštine grada Niša doc dr. Boban Džunić.

Anđelko Milićević, pukovnik u penziji i predsednik SUBNOR-a Grada Niša, podseća da je tadašnja Jugoslavija dala 1,7 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu. Istakao je da su tada najviše stradali Srbi, Jevreji i Romi.

„Niš je uvek bio oslobodilački i ponosan grad i danas sa pravom obeležavamo Dan pobede. Svečanom akademijom 7. maja u Domu Vojske vrlo dostojanstveno i svečano smo obeležili Dan pobede. Nismo zaboravili naše heroje, nismo zaboravili majku Nadu, koja je dala tri sina, tri junaka, tri jablana, a od tuge je njihov otac umro, iako ga na Košarama metak nije hteo“, poručio je Milićević.

On je dodao da se ne smeju zaboraviti zlodela Ustaša, Muslimana i Italijana u Istočnoj Hercegovini, gde je stradalo preko 12.000 srpske nejači, ali ni imena 1.139 pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju.

Nakon polaganja venaca kod Memorijalnog kompleksa „12. februar“, učesnici marša su šetali ulicama grada sa fotografijama svojih rođaka – vetarana vojske, partizana, boraca otpora, zarobljenika koncentracionih logora i drugih osoba stradalih od ruke fašizma.

Završna tačka marša je bio Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana, gde su takođe položeni venci.

izvor: gradskiportal018 foto gp018

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli