Prvenac mlade niške rediteljke prva premijera na Maloj sceni Narodnog pozorišta

Prvenac mlade niške rediteljke prva premijera na Maloj sceni Narodnog pozorišta

9 маја, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Komad „Greta“ Luca Hibnera, koji je diplomska predstava i prva režija niškom teatru mlade Nišlijke Nevene Dimitijević, biće premijerno prikazan 11. maja na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu, a pretpremijera je zakazana za dan ranije.

Predstava „Greta“ je rađena po tekstu Luca Hibnera, a reč je o duodrami koja otkriva pozorišni svet. Rediteljka, kojoj je ovo diplomska predstava, radila je i prevod i adaptaciju i zadužena je za izbor muzike.

„Ceo proces rada je bio veoma zanimljiv i uzbudljiv. Jako sam uzbuđena, jer je ovo moj rodni grad, grad gde sam počela da se ovim bavim i veliki je značaj što ću baš ovde diplomirati. Meni je bio najzanimljiviji taj proces rada s glumcima i nastanak cele predstave uopšte. Jedva čekam premijeru“, ushićeno govori 23-godišnja Nevena Dimitrijević.

U nekoliko kratkih scena, razotkrivaju se svi arhetipi pozorišnog sveta i publika ima priliku da uradi ono što najviše voli – da zaviri iza kulisa i vidi šta se to tamo tačno dešava. Kakvi su ljudi u pozorištu, kako im uspeva da nauče toliko teksta, šta tačno rade „oni drugi“: reditelj i ostali saradnici, da li stvarno toliko piju, da li su stvarno reditelji i glumice u vezi, kakav je to svet… Toliko pitanja koja možda imaju, a možda i nemaju jednostavan odgovor.

Upravo tu magiju je Nevena želela da dočara niškoj publici, što prema njenim rečima nije bilo lako, ali je bilo lepo.

U predstavi igraju Miloš Cvetković, Katarina Mitić Pavlović i Petar Miljuš.

„Tumačim lik vodiča, entuzijaste, koji predstavlja utopijsku verziju pozorišta, scene, međutim, sve se to u toku procesa izokrene. Na kraju dobijete proces kako on zapravo i izgleda, a to je sve samo ne idilično i sjajno. Ipak, na kraju je proces taj koji je lepota“, rekao je Petar Miljuš.

On je dodao da su imali veliku podršku Katarine i Miloša, kao iskusnijih članova tima.

„Ono što je meni lično bilo zabavno u celom ovom procesu je što smo se šalili na svoj račun. Mislim da je važno i zdravo i da će publika da je dočeka širom otvorenih ruku. Jako mi je drago da je Nevena prošla lepo celi proces njene prve režije i mislim da je čeka lepa karijera“, poručila je Katarina Mitić Pavlović.

Kostimografkinja i scenografkinja predstave je Katarina Pavlović, a lektor je Nataša Ilić. Organizator predstave je Miloš Pavlović.

izvor: GP018 foto GP018

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli