Predsednik Vučić tužio novinarke Jovanu Polić i Sanju Lončar

Predsednik Vučić tužio novinarke Jovanu Polić i Sanju Lončar

17 марта, 2023 0 By aleksandra
  • izvor: NUNS, N1

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, podneo je tužbu protiv novinarki, Jovane Polić i Sanje Lončar, zbog dve emisije serijala “Vladalac”, emitovane februara 2020. godine na televiziji N1. Vučić, naime, u tužbi navodi da su mu tužene “nanele teške duševne bolove i patnju”, te povredile “visoko rangirani ugled i čast”. Pored toga tvrdi i da je “osetio strah visokog intenziteta”, jer je serijal Vladalac predstavljao “neku vrstu medijskog udara” na predsednika Srbije. 

 TV produkcija JSP je, naime, proizvela dve dokumentarne emisije “Vladalac”, autora Slaviše Lekića i koautorki Jovane Polić i Sanje Lončar, koje su 17. i 18. februara 2020. godine emitovane na nerežimskoj televiziji N1. 

 Glavni akter je dobio molbu za intervju. Iz njegovog kabineta, međutim, nikada nije stigao odgovor. Umesto toga, usledila je – hajka. Sam Aleksandar Vučić je, u više izjava, intervjua i gostovanja u televizijskim emisijama, izneo niz neistinitih, nepotpunih i uvredljivih informacija o autorima Vladaoca, a režimski mediji su, prateći predsednika, objavili više od 1000 (i slovima – hiljadu) napadačkih tekstova, priloga, emisija, za samo dve nedelje – kao odgovor na samo dve emisije. 

 Autori serijali su, zbog svega navedenog, podneli tužbu, između ostalog, i protiv predsednika Vučića. 

 Dve godine nakon podnošenja tužbe, tri od emitovanja emisija i više od godinu dana nakon smrti Slaviše Lekića, novinarke Jovana Polić i Sanja Lončar su dobile protivtužbu. 

 “Tuženi-protivtuzilac Aleksandar Vučić je Predsednik Republike Srbije, te sigurno uživa daleko veći ugled u društvu od tužioca-protivtuženih Jovane Polić i Sanje Lončar”, navodi se u protivtužbi, u kojoj još, pored ostalog, piše.

 “Tuženi-protivtužilac je porodičan čovek, oženjen, otac troje dece. Izjave iz emisiie tužioca nanose bol kako tuženom tako i članovima njegove porodice koji su često izloženi neumesnim pitanjima i komentarima brojnih ljudi, čak i njima bliskih lica. Tuženog-protivtužioca naročito pogađa kada mu njegova deca prenesu pitanja koja su im upućivana na račun njihovog oca i kada oseti njihovu patnju zbog istih.”

 Predsednik Vučić se, u istom dokumentu, poziva i na Ustav, te citira: 

 “Propisano je da se sloboda izražavanja može zakonom ograničiti, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala i demokratskog društva i nacionalne bezbednosti Republike Srbije.”

 U tužbi se, međutim, ne navodi nijedna konkretna radnja kojom su tužene prekršile bilo koji zakon. 

 Iz tog razloga, tužene novinarke, Jovana Polić i Sanja Lončar, javno pitaju predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića: 

 Da li, predsedniče, imate nameru i formalno da ukinete slobodu izražavanja, ili je ovo tek samo još jedan od pritisaka na slobodomisleće građane, kojima ne vlada strah? 

 Ročište na kom bi trebalo da svedoče novinarke Jovana Polić i Sanja Lončar, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zakazano je za 11. april 2023. godine u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. 

Podeli