Svečano završene Horske svečanosti dodelom nagrada i združenim nastupom horovaSvečano završene Horske svečanosti

Svečano završene Horske svečanosti dodelom nagrada i združenim nastupom horovaSvečano završene Horske svečanosti

9 јула, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Posle četiri dana svečano su zatvorene 29. Internacionalne horske svečanosti „Blistavi glasovi“ na sceni Letnje pozornice u Tvrđavi. Od četvrtka do nedelje u Nišu se čula pesma više od 800 horskih pevača iz Srbije i mnogo zemalja iz inostranstva Slovačke, Moldavije, Grčke, Slovenije, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske. Završne večeri, podeljeno je i 13 nagrada i pet povelja.

Na Letnjoj pozornici tokom festivala nastupilo je 17 horova, što revijalno, što takmičarski, i ukupno oko 1.000 učesnika. Publici su se takođe predstavili i muzičari i solisti Fakulteta umetnosti u Nišu, Niškog simfonijskog orkestra i niške Muzičke škole.

Na svečanom zatvaranju priređen je nastup združenih horova na Letnjoj pozornici, a uručene su i nagrade najuspešnijim horovima. Horovi iz Moldavije i Slovenije dobitnici su nagrade za najbolje izveden program u celini, a hor iz Moldavije osvojio je čak šest nagrada.

„Grad Niš je još jednom apsolutno dokazao da je izuzetan domaćin kada su veliki kulturni događaji u pitanju. Zahvaljujemo se svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji ovako velikog projekta, a pogotovo našim dragim vodičima horova, koji su se trudili da se horovi osećaju kao kod kuće i koji su pokazali izuzetnu posvećenost svih dana trajanja festivala. Niš može da bude ponosan na tradiciju svojih festivala, a ta tradicija je samo dokaz da je naš grad veliki kulturni centar Evrope“, navode iz Niškog kulturnog centra.

Vokalni ansambl Jonskog Univerziteta sa Krfa i Vokalni ansambl „Brevis“ iz Osijeka, proglašeni su za najbolje izvođenje dela inspirisanog srpskom i svetskom folklornom tradicijom.

„Nagradu „Darinka Matić – Marović“ za najbolje izvođenje savremene muzike za hor dobili su Omladinski hor „Cantemus“ iz Moldavije, dok je nagrada za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca pripala Horu mladih „Radojica Milosavljević Ica“ Muzičke škole iz Niša i Negotinskom pevačkom društvu iz Srbije“, kažu iz NKC-a.

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava se svake druge godine u mesecu julu. Pravo učestvovanja imaju amaterski horski ansambli, koji svoju specifičnost određuju već time da su sastavljeni od izrazitih zaljubljenika u horsku muziku. Celokupni spisak ovogodišnjih dobitnika možete videti na zvaničnom sajtu NKC-a.

izvor: GP018 foto:Radule PerišićNKC

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli