U Nišu otvorena područna kancelarija Agencije za sprečavanje korupcije

U Nišu otvorena područna kancelarija Agencije za sprečavanje korupcije

27 марта, 2024 Off By aleksandra

postavio Energy press

Građanima Niša će odsad lakše moći da podnose prijave Agencije za sprečavanje korupcije, ukoliko primete primere korupcije ili sukoba interesa. Otvaranju je prisustvovao i direktor Agencije, kao i gradonačelnica Niša, koja je istakla da se oni ne plaše toga što je Agencija za sprečavanje korupcije stigla u grad.

Dejan Damnjanović, direktor Agencije, ističe da je širok spektar njihovog delovanja. Njihova nadležnost je da kontrolišu imovinu i prihode javnih funkcionera, spreče sukobe interesa i nepotizma, kontrolišu finansiranje političkih aktivnosti političkih stranaka, a od nedavno motre i na lobiranje.

„Upravo smo u Nišu da bismo se približili građanstvu i ljudima i da pokušamo sa ovom sinergijom, koju bi danas trebalo da počnemo bolje da gradimo ovde u Nišu, da se nivo korupcije u gradu i Nišavskom okrugu smanji“, poručio je direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Funkcioneri su u obavezi da podnose izveštaje s kojom imovinom dolaze na funkciju, ali i čime sve raspolažu kad napuste javnu funkciju. Damnjanović ističe da u Nišu postoje funkcioneri koji ne podnose redovne izveštaje, te se protiv nekih vode i postupci.

„.Moramo da delujemo tako što ćemo ljude upoznati sa obavezama koje imaju prema našem zakonu, da ih nateramo da blagovremeno podnose izveštaje o imovini i prihodima, da daju sve svoje podatke, zna se tačno koji podaci su validni. Niški funkcioneri podnose izveštaje, ali ima i onih koju svoju obavezu nisu ispoštovali, i zbog toga se vodi postupak protiv njih, ne znam tačan broj postupaka“, dodao je direktor ASK-a.

Ukoliko funkcioneri ne poštuju svoju obavezu izriče se mere upozorenja uz koju ide i prekršajni postupak, a u ukoliko postoji namera funkcionera da nešto prikrije, postoji i osnov za vođenje krivičnog postupka.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je jako važno da se nastavi decentralizacija institucija i dodala da se ne plaše što je Agencija stigla u Niš.

„To znači da smo otvoreniji ka javnosti, da smo servis građana i da je to jedan od dokaza da gradska vlast zaista radi u skladu sa zakonima i da se ne plašimo toga što je Agencija došla. Mi smo zapravo poslali pismo namere da Agencija za sprečavanje korupcije otvori svoje predstavništvo u Nišu, kako bi sugrađani, koji imaju potrebe da bilo šta podnesu Agenciji, da to urade u Nišu“, rekla je Sotirovski.

Ovo je druga područna jedinica Agencije za sprečavanje korupcije u Srbiji. Prva je otvorena u Kragujevcu

Podelite
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Podeli